Blog
Van ambtenaar naar ondernemer – de modderpoel van oordelen
De leerroute of de oordeelroute… welk afslag neem jij?
Ikzelf heb uiteindelijk de leerroute gekozen (ik zou hier anders dit artikel niet aan het typen zijn), maar alvorens ik de leerroute ben gaan bewandelen heb ik me toch een tijdje gewenteld in de modderpoel van oordelen.
In die modderpoel was het niet super, het was er niet plezant, maar ik kende het wel en ik ging er niet dood (toch niet letterlijk). Het leek er eigenlijk best wel comfortabel, ik had veel tijd, zekerheid, een mooie wedde, waarom zou ik er weg gaan? Het was de wereld die ik kende en verandering, wat brengt dat?
En toch, toch ontbrak er iets, ik voelde me niet goed, ik verweet mezelf van alles, ik verweet een ander van alles. De wereld was slecht, waarom deed men niet gewoon, Ik voelde me een mislukking, niemand begreep mij, ik deed altijd het verkeerde, er was overduidelijk iets mis met me, ik zat hier niet op mijn plaats.
Maar, ik had maar een diploma secretariaat-talen A2, dus iets anders doen was geen mogelijkheid… Ik zat gevangen in een gouden kooi en ik kon er maar beter het beste van maken.
Eind 2018 moet de pijn uiteindelijk toch groot genoeg geweest zijn om me in beweging te krijgen: er moest iets veranderen, die modderpoel kon het eindstation niet zijn, er moest toch meer zijn dan dat… Maar hoe zou ik de weg uit die modderpoel vinden? Ik voelde me bijlange niet sterk genoeg om er uit te kruipen, laat staan dat ik wist waarheen ik moest kruipen. Uiteindelijk heb ik de eerste stap gezet door op zoek te gaan naar een loopbaanbegeleider en ik kwam terecht bij Isabelle Demol van Talpa-Coaching. Dat was de eerste stap in mijn veranderingsproces (en hopla, door te schrijven biedt het thema voor mijn volgende blog zich aan) die ik gezet heb en die me gebracht heeft tot waar ik nu sta.
En waar sta ik dan nu, eind 2020 een 2-tal jaar later?
Ik bewandel nu volop mijn leerroute, ik doe wat ik wil, ik probeer mijn ideeën niet alleen in mijn hoofd uit te werken maar ze ook in de praktijk te brengen, stap voor stap (hoe zou die blog hier anders ontstaan zijn?) en zo ga ik vooruit, ik leer constant bij, ik ervaar wat ik leuk vind, wat ik niet leuk vind, wat er werkt en wat er niet werkt. Ik oordeel dus niet meer, maar zoek mogelijkheden, ik leer en uiteindelijk groei ik ook.
Gaat dat snel? Voor mijn gevoel niet altijd snel genoeg (dat zal ook wel aan mijn ongeduld liggen). Als ik echter achterom kijk, dan zie ik dat ik al een hele weg afgelegd heb (en dat er een virusje voor wat problemen en vertraging gezorgd heeft en zorgt) en ik ben blij nu, vol energie, vol ideeën, ik heb mijn pad gevonden en ik zie dat er heel wat dingen op me af komen en ik geloof dat het goed komt! Het is zeker niet het makkelijkste pad, maar het is wel mijn pad en dat maakt het leuk !
Ik ben nu reserve-officier, ondernemer, coach, KernTalentenanalist, loopbaanbegeleider waarbij ik o.a. samen werk met Talpa-Coaching (jawel, bij Isabelle heb ik inderdaad mijn loopbaanbegeleiding gevolgd en dus ook mijn eerste stap gezet richting een nieuw leven en nu hoop ik mensen te inspireren die met dezelfde problemen worstelen… De cirkel is rond zegt men dan) en student (adviseur klimaatneutraal ondernemen). Is dat er allemaal toevallig gekomen? Neen, ik ben in beweging gekomen, ik doe nu wat ik leuk vind en ik zie dat er heel veel mogelijk is, zelfs voor iemand die maar een diploma secretariaat-talen A2 heeft 😉
Zit ik soms nog in de modderpoel? Tuurlijk wel, ik neem nog verkeerde beslissingen, ik maak nog fouten (zelden, ehum 😊), er gebeuren nog dingen waar ik geen vat op heb (Corona bvb). Maar ik besef nu heel snel dat de modderpoel van oordelen niet de meest productieve plaats is en dat ik me beter richt op leren in plaats van op oordelen. Hoe ga je anders vooruit?
Wat kan ik na het schrijven van deze blog meegeven als tip?
Als je vastzit op je werk, of in je leven, zoek dan iemand die je kan bijstaan, beter te vroeg dan te laat. Zoek een coach of een een loopbaanbegeleid(st)er waar jij je goed bij voelt, waar jij jezelf kan zijn. De meeste coaches/loopbaanbegeleiders bieden een gratis kennismakingsgesprek aan, dat is het ideale moment om te voelen of het klikt of niet! Wist je dat je voor 80 euro recht hebt op 7uur loopbaanbegeleiding (ook zelfstandigen hebben dit recht)?
